Поиск по этому блогу

четверг, 26 марта 2015 г.

Історія прямокутного трикутника


Що означають терміни гіпотенуза, катет,?
 (Гіпотенуза — грецького походження: та, що тягнеться і стягує. Прообразом її є давньоєгипетська арфа, на якій струни стягували кінці двох взаємно перпендикулярних підставок.
 Катет — грецького походження, означає прямовисний, перпендикуляр. Сучасне тлумачення поширилося лише у XVIII ст.

Прямокутний трикутник вважали найкращою і найдосконалішою фігурою. Одним із способів побудови такого трикутника був поділ правильного трикутника пополам. Прямокутні трикутники, довжини сторін яких — цілі числа, утворюють окремий клас, для якого справджується теорема, названа ім'ям Піфагора, хоч вона була відома задовго до нього вавілонянам.


Можливо, що вивчення властивостей прямокутних трикутників привело до відкриття несумірності відрізків. Але це відкриття суперечило філософській теорії про "гармонію світу". Виявилося, що числом не можна виміряти довжину прямолінійного відрізка - діагоналі квадрата, сторона якого дорівнює одиниці. Пояснити це Піфагор та його учні не могли, тому і тримали своє відкриття в суворій таємниці. Збереглась легенда, що один з піфагорійців, Гіпас, розголосив таємницю про ірраціональне число. Покараний богами за зраду, він загинув у морі під час бурі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий